Siirry suoraan sisältöön

TIETOTURVA VAI KYBERUHKA? 

    Onko yrityksesi tietoturva kunnossa? Miten olet varautunut kyberuhkaan? Moderni viestintäteknologia vaatii jatkuvaa riskien tunnistamista ja niiden hallintaa. Se on tärkeää yrityksen liiketoiminnan, maineenhallinnan ja yrityksen johdon tähden. 

    Mikä on yrityksesi digitaalinen selviytymiskyky?  

    Tietomurrot ja -vuodot, haittaohjelmat, haavoittuvuudet, huijaukset ja tietojenkalastelut ovat arkipäiväistyneet merkittäviksi liiketoimintariskeiksi. Taloudelliset menetykset voivat olla kohtalokkaita, ja maine luotettavana toimijana kärsii. Pahimmassa tapauksessa kaikkoavat rahat, asiakkaat ja yhteistyökumppanit. Tiedätkö sinä, miten yrityksesi on suojautunut digitaalisilta uhilta? 

    Heikot lenkit esiin asiantuntijan avulla 

    Yrityksen ylin johto, viime kädessä toimitusjohtaja, vastaa yrityksen tietoturvasta. Näin ollen IT-ympäristön turvallisuudesta sekä henkilöstön koulutuksesta ja varautumiskyvystä huolehtiminen on ylimmän johdon asia – myös silloin, kun tietoturva on ulkoistettu. Asiantuntijan tekemän IT auditoinnin jälkeen johdon käytettävissä on selkeää tietoa kuinka yrityksen tietoturvakäytäntöjä voi parantaa ja heikkouksia poistaa.   

    Varautumis- ja selviytymissuunnitelma 

    Minkään yrityksen liiketoiminta ei voi olla katkolla. Kyberuhkaa ei pidä unohtaa, vaan sitä vastaan pitää suojautua. Jatkuva riskienhallintaprosessi kattaa fyysisen laitekannan lisäksi liiketoiminnan kaikki osa-alueet aina yrityksen ja henkilöstön riskeistä välillisiin uhkiin alihankkijoiden, kumppaneiden ja asiakkaiden kautta. Harjoittelu ja varautuminen ovat osa yrityksen nykypäivän vastuullisuutta. Lue lisää aiheesta TÄÄLTÄ.

    Jatkuvaa suojautumista 

    Suojauskäytäntöjä ei voi laittaa kerralla kuntoon eikä täydellistä suojaa ole mahdollista saavuttaa. Tietoturvan ylläpito on parhainta jatkuvaa suojautumista. On tärkeää ymmärtää ja priorisoida oman liiketoiminnan kannalta merkittävimmät asiat, tarkistettava säännöllisesti niiden tietoturva ja tehdä tarvittavat päivitykset. Suojautumiseen kuuluu myös henkilöstön koulutus, josta kerromme lisää seuraavassa artikkelissa.

    – Yrittäjän on ymmärrettävä liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta riskit ja osattava toimia, etsiä ja aktivoida oikeat avut riskien ehkäisyyn, harjoitteluun ja pahimmassa tapauksessa myös toipumiseen, listaa Tulosnurkan toimitusjohtaja Päivi Nurkki. 

    Tulosnurkka on turvallinen kumppani 

    Itsensä, asiakkaiden ja yhteistyökumppanien turvaksi Tulosnurkassa on suunnitelmallinen ja jatkuva ympäristön tilannekuvan auditointi, analysointi, päivitys ja kehittävä ylläpito. 

    – Biot Oy:n IT Audit -palvelun laajassa riskianalyysissä tarkistettiin muun muassa koko laitekantamme, verkko- ja wifi-yhteytemme, palomuuri ja käyttämiemme sovelluksien ajantasaisuus. Myös identiteettien hallinta ja valvonta auditoitiin sekä varmistuksien toteutus. Kattavassa analyysin purkutilaisuudessa saimme tarkat parannusehdotukset ja parhaat kehitysideat tietoturvamme ylläpitämiseen, Nurkki kertoo tyytyväisenä.  

    – Tulosnurkan auditoinnin osalta vaikuttaa siltä, että heidän IT-ympäristönsä kokonaisuus on melko hyvällä pohjalla. Kyberturvassa oli joitain puutteita, jotka olivat verrattain helppoja korjata. Liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamiksesi sekä uhkakuvien jatkuvan muuttumisen vuoksi kyberturvaa tulee ylläpitää, valvoa sekä parantaa jatkuvasti, kertoo auditoinnin suorittaneen Biot Oy:n toimitusjohtaja Timo Sarpalinna

    – Ylläpidon, valvonnan ja päivittämisen tulee olla osana johdon ja henkilöstön arkea. Teknisten toimenpiteiden ja järjestelmien lisäksi järjestelmien käyttäjien rooli tietoturvan ylläpidossa vaatii säännöllistä koulutusta ja tietoturvaohjeistusta, hän muistuttaa.  

    Varautumisen tarkistuslista 

    • Tee riskianalyysi luotettavalla asiantuntijalla
    • Varmista, että johdolla on selkeä kokonaiskuva, roolit ja tavoitettavuus kriisipäätöksiin
    • Varaa riittävät henkilöstöresurssit kyberturvallisuuden toteuttamiseen ja ylläpitoon
    • Huolehdi ydintoimintojen ajantasaisesta suojauksesta
    • Selvitä kuka liikkuu, miten ja miksi yrityksesi tiloissa
    • Tarkista ja päivitä keskeiset asiat säännöllisesti esimerkiksi kerran vuodessa

    Kiitos kiinnostuksestasi juttuun! Mikäli se herätti kysymyksiä, ota yhteyttä ja jutellaan lisää. 

    We also serve in English.